Medzinárodná konferencia Začínanie a Zrodenie: 15. – 17. 11. 2024 v Bratislave (Internationale Konferenz Angang und Geburt)

 

Po úspešnej minuloročnej konferencii Prahové situácie pre vás na jeseň pripravujeme ďalšiu medzinárodnú konferenciu Začínanie a zrodenie, ktorá bude prvou z trojročného cyklu Stávanie sa človekom.

Môžete sa tešiť na lektorov zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Nemecka a Maďarska – so svojimi skúsenosťami sa podelia Ivana Bartovičová, Mária Vargová (SK), Tomáš Boněk, Anežka Janátová (CZ), Mathias Girke (DE), Thomas Meiserman (AT) a Mihály Mezei (HU).

Pozrieme sa na tému Začínania a zrodenia z najrôznejších uhlov v osobnej a spoločenskej rovine. Konferencia bude prekladaná do slovenského jazyka.

Konferencia Začínanie a zrodenie

Žijeme v dobe, keď sa vytráca význam tradičných istôt a hodnôt a my musíme nanovo hľadať ich zmysel. Kde ho môžeme nájsť? Aká je cesta k zdroju hodnôt? Ako súvisí s otázkou, kým je človek v skutočnosti? Akú úlohu má vo vývoji človeka kultúra, veda, duchovnosť?

Počas medzinárodnej konferencie v novembri 2023 sme sa sústredili na prahové situácie a prechody v živote človeka a spoločnosti. V nasledujúcich rokoch chceme túto tému rozvinúť v oblúku troch konferencií o “stávaní sa človekom”: Začínanie a zrodenie – Vývoj a premena – Slobodné tvorenie a budúcnosť. Každú z týchto tém chceme pozorovať na individuálnej aj spoločenskej úrovni, v rôznych oblastiach života. Pozveme lekárov, učiteľov, poľnohospodárov, umelcov, terapeutov i kňazov zo Slovenska aj zahraničia.

I. konferencia 2024: Začínanie a zrodenie, sa bude venovať novým impulzom a rôznym podobám začiatkov. Čo je potrebné nato, aby mohlo niečo vzniknúť, aby sme mohli vytvoriť čosi nové? Akú úlohu v tomto procese zohráva odvaha a kde nachádzame jej zdroje?

Prvý okruh tém sa bude zaoberať vznikom nového v osobnej oblasti. Čo môže byť zdrojom sily k sebapoznaniu človeka? Ako sa môžem dívať na svet a prírodu novými očami? Čo ma môže viesť k tomu, aby som v živote začínal odznova, či začal robiť niečo nové alebo robiť niečo inak? Aký vnútorný postoj si môžem vytvoriť voči neistote – čo mi môže vziať a čo mi môže dať? Z akého zdroja prichádza nový nápad, tvorivosť a odkiaľ dostanú svoj účel a cieľ?

Druhý okruh sa zameria na spoločenskú oblasť. Každé tvorenie sa stáva nielen súčasťou našej biografie, ale pôsobí aj na naše okolie. Ako môžeme utvárať nové formy spolupráce? Čo potrebujeme k vzniku rozhovoru, aby mohol pokračovať a ďalej sa rozvíjať? Čo je impulzom k utvoreniu nového spoločenstva ľudí?

Tretí okruh tém sa bude zaoberať pozorovaním vzniku nového v prírode. Je v tom rozdiel, keď tvorí človek a keď niečo vzniká prírodným zákonom/dejom? Odkiaľ prichádzajú impulzy pre tvorenie v prírode a ako tieto deje prebiehajú?

Štvrtý okruh sa bude zaoberať tým, čo ako nové vzniklo v minulosti a pôsobí až do súčasnosti. Aká je úloha času a priestoru pri zrode a prijímaní nových impulzov, aký majú charakter a formy, ktoré tvoria súčasnosť?

Nezaradené